Mai mulți români plecați în vacanță în insula Thassos susțin că au rămas blocați în Grecia pentru că autoritățile nu le-ar fi acordat ajutorul necesar pentru întoarcerea în țară.
Ei au povestit pentru gândul că au cerut ajutorul Consulatului Român de la Salonic, dar că nu au primit niciun răspuns concret și că acum sunt nevoiți să cheme din țară platforme cu care să își transporte mașinile distruse în urma inundațiilor. Potrivit spuselor lor, autoritățile le-au comunicat că vor asigura doar transportul persoanelor și le-au cerut să plătească pentru transportul mașinilor.
„Inițial a venit un domn, s-a prezentat ca și consul. Ulterior am aflat că era un adjunct al consului care îi ținea locul. Prima oară ni s-a spus că vom fi ajutați. Am fost duși cu vorba”, ne-a declarat Constantin Strugar, unul dintre turiștii români ajunși în această situație.
„Am tot așteptat un răspuns. Nu ni s-a spus cine a luat decizia de a transporta doar persoanele. Ni s-a spus că ar fi fost vorba despre o cerere verbală”, adaugă el.
Oamenii povestesc că reprezentanții Consulatului din Salonic le-ar fi spus că încearcă să obțină un preț mai bun pentru platformele care ar fi urmat să le transporte mașinile înapoi în țară, de „300-350 de euro”. „Apoi, la ultima discuție cu domnul consul ni s-a spus că ultima ofertă a statului român este să plătim 500 de euro de mașină până la București”, susțin românii care au început să caute o soluție pe cont propriu.
Strugar, spre exemplu, a primit o ofertă de 600 de euro pentru transportul mașinii inundate înapoi în România. „Aproape cât sejurul. Fără reparațiile mașinii. Nici nu știu dacă mai merită să o mai repar”, a declarat el pentru gândul menționând, totodată, că nu vrea să lase automobilul pe domeniul public în Grecia de teama amenzilor pe care le-ar putea primi.
Bărbatul nu are toți banii pentru a achita costul transportului, așa că va plăti o parte din sumă când va ajunge acasă. El se așteaptă să reușească să plece luni sau marți.
Situația altui român din grup este și mai dificilă. El abia își cumpărase o mașină cu 2.800 de euro înainte să plece în concediu. Acum i s-au cerut 1.200 de euro pentru a aduce autovehiculul cu platforma înapoi în țară. La această sumă s-ar adăuga ulterior și costurile de reparație.
În hotel ar fi fost cazați în momentul inundațiilor 24 de români, alți 10 români aflându-se într-o unitate de cazare vecină. Acum, ar mai fi 12 români care nu au putut pleca din Thassos.
Răspunsul MAE: „Cetățenii români au identificat personal firmele care vor transporta autovehiculele în România”
Contactați de gândul, reprezentanții MAE au precizat că „o echipă consulară mobilă s-a deplasat imediat după producerea viiturii și a inundațiilor în Insula Thassos, ocazie cu care a fost constatată situația de fapt, fiind analizate posibilitățile practice de deblocare a situației cu scopul revenirii în țară a grupului de cetățeni români”. Din informațiile ministerului, 20 de persoane s-ar fi aflat în dificultatea de a pleca din Thassos, dintre care 12 ar fi revenit deja în țară.
„Cele 6 mașini avariate datorită inundațiilor se află în procedura de preluare și transportare în România, cu ajutorul unor platforme, cu precizarea că cetățenii români au identificat personal firmele care vor transporta autovehiculele în România”, se arată în răspunsul MAE, precizându-se totodată că reprezentanții Consulatului General al României la Salonic au întreprins numeroase demersuri în vederea identificării unor societăți comerciale care să efectueze aceste transporturi ale autovehiculelor pe platforme, fiind obținut un preț de 500 euro pentru fiecare autoturism. Oficiul consular a informat cetățenii români despre acest preț pentru fiecare autovehicul, însă nu a fost primit un răspuns privind opțiunea cetățenilor români”.
Autoritățile susțin totodată că cei opt cetățeni români care s-ar afla în continuare în Grecia din cauza inundațiilor au fost informați „despre prezența, în data de 09 septembrie a.c., a unui microbuz la hotelul unde se află cazați pentru a-i prelua și transporta în România, la București, cu sprijinul oficiului consular român. Această decizie a fost comunicată cetățenilor români încă de vineri, 05 septembrie a.c.”.
Oamenii sunt însă dezamăgiți de modul în care au acționat autorităție și acuză că au existat situații similare în care românii aflați în dificultate într-o țară străină au primit mai mult sprijin.
„Fiind mai puțini nu suntem considerați la fel de importanți precum cei care au rămas cu mașinile nefuncționale în urma inundațiilor de pe litoralul bulgăresc de acum câteva luni”, ne-au scris românii rămași blocați în Limenaria.